Det spökar på Stockholmslott

Det spökar på Stockholmsslott. Jag nämde tidigare att de flesta slott har ett spöke. Stockholmsslott har TVÅ!!! Det har förmodligen flera men två kända spöken som de flesta har sett.

Det första och äldsta spöket kallas för Grå mannen. Han brukar spöka i slottets norra delar. Det sägs att han är från det allra första slottet som funnits på platsen. Från Birger Jarls tid. På den tiden fanns fängelsehålorna här men även det välkända Eskils gemak där Gustav Vasa förvarade sitt silver. Alla kungar utom den nuvarande har sett den grå mannen med hans medeltida kappa. Fast vem vet, det är inte så många som säger då de sett spöken.

En sak är säker att de är få gäster som vill bo på kungliga slottet då de fleta mystiska händelser sker i gästlängan. Den holländska drottningen Juliana flyttade ut och bodde på hotell efter en sömnlös sckräcknatt.

Drottning Juliana

Drottning Juliana

.

Det andra spöket är en kvinna och kallas för vita damen. Det ska tydligen vara Agnes av Orlamünde. Hon lät mörda sina barn på 1300-talet för att kunna gifta sig med en prins. Det är anledningen till att hon inte kan få ro. Hon visar sig i sin vita klänning med spetskrage i samband med att någon har dött eller ska dö. Om hennes spökande finns många berättelser, alla i samband med döden. Det är många som har sett henne både präster, prinsessor och betjänter.

Agnes av Orlamünde

Agnes av Orlamünde


Nu kan inte alla bo på slott och ha sitt eget spöke. Fast det finns alternativ för oss som vill se spöken. Exempelvis i gamla stan går det att gå på spökvandring med Greatdays. Många delar av gamla stan är äldre slottet så spöken finns det gott om. Dessutom skönt att inte ha dem hemma.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s