Sjöjungfrur

Sjöjungfru är en kvinnogestalt med en fiskstjärt. Detta är ett väsen som förekommer i berättelser från hela världen. I antikens Grekland var de hösgt levande och de äldsta kända berättelserna vi vet om kommer idag från Assyrien. Berättelserna skiljer sig åt och det enda gemensamma är egentligen att det är en människoliknande varelse som bor i havet med en fiskstjärt.
fhjs

En sjöjungfru kan både föra olycka och tur med sig. Det beror helt på situationen. De gamla sjömännen som såg sjöjungfrur visste att det var storm och hårt väder på gång. Dessa vackra varelser kunde dessutom locka sjömännen ner på djupet med deras vackra sånger och det gjorde att sjömannen aldrig skulle återvända levande. För det mesta innebar en sjöjungfru olycka.

Det finns dock myter som berättar om när sjöjungfrur medfört lycka. Ofta handlar det om att de fastnat i fiskarens nät och blivit släppta eller att de får hjälp på något annat sätt. Då kunde de visa sin räddare dyrbara skatter. Då vet ni det alla som gillar sportfiske och får något oväntat på kroken. Släpp tillbaka det i vattnet så kanske ni blir miljonärer!
77

Havet är till stor del outforskat så vem vet vad som döljer sig där nere. Denna varelse fångades på film utanför Mallorca. Är det en sjöjungfru?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s