Vad är en gengångare?

Idag tänkte jag skriva om gengångare. Ett av de vanligaste väsen som finns. Det är ett spöke men till skilland från de flesta spöken så vet du vem gengångaren är. Gengångaren är alltså en död person som inte fått ro. I hemsökta hus vet du sällan vem det är som går igen men gengångaren känner du alltså igen till utseendet. Gengångare är ofta snälla men de är inte klara med jordelivet utan måste ställa saker till rätta innan de kan få frid.
Varför de går igen beror på olika anlednigar. De vanligaste är när ett brott ligger bakom och gengångaren vill peka ut den skyldiga. Det kan vara att visa sin mördare så denna blir straffad, men även att peka ut om någon har stulit något från gengångaren.

Berättelser om gengångare är inte lika vanliga idag som det var förr i tiden. Kanske beror detta på att vi har ändrat vårat sätt att leva. Många gengångare kom tillbaka för att se till att de efterlevande hade det bra. Idag är det vanligt att familjer är splittrade och bonusföräldrar är vanligare än kärnfamiljen. En annan vanlig orsak till att gengångaren visade sig var att ställa saker tillrätta. En rik kvinna som behandlat fattiga illa kom tillbaka för att visa vart hon gömt sina pengar. Visst finns fattigdom idag också men den går inte att jämföra med den som existerade då Sverige var ett av Europas fattigaste länder. Den allmäna pensionen raderade ut fattighusen. Berättelserna som gengångarna blir allt färre men då och då dyker de även upp i de moderna samhället.
dnmd

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s