Reta inte vättarna

Vilket underbart reportage som har spridit sig i de lokala tidningarna. Jag såg att till och med Aftonbladet skrev om det. Fast deras reportage måste jag säga var under all kritik.

Det handlar om vägen E4:an norr on Gävle. Det är en av Sveriges med olycksdrabbade vägar. Enligt flera lokalbor så har detta gammalt tillbaka varit en plats omgärdad med mystik. Det ska till och med finnas brev där en person skriver in och frågar om de har alla hästar hemma som bygger en väg där trollen bor.

Nu är alltså frågan om det höga olycksantalet helt enkelt beror på vättar och troll? Det fascinerande med vättar är att de finns i flera kulturer. Det gäller att hålla sig väl med dem för annars så ställer de till med just olyckor. Skogarna norr om Gävle där idag vägen går var en sådan mark där människor inte skulle vistas. Nu kör tusentals bilar där varje dag. Tycker du att det låter som en Norgehistoria? Då ska nu veta att på Island så dras vägar för att inte reta upp småfolket.

Vissa förklarar olyckorna med att det är vägens gammelmodiga vinklar som ställer till det. Andra tror helt enklet på att det är dessa väsen. Oavsett vilket så kan du fixa din bil för att undvika olyckor. Se till att bilen har bra däck för att klara kurvorna. För att inte störa småfolket så se över avgassystemet så att det låter så lite som möjligt. Allt för bilen finns på nätet och behöver inte kosta mycket alls. Vem vill liksom ha ett gäng elaka vättar efter sig?

dtytd

Advertisements

2 thoughts on “Reta inte vättarna

  1. Hehe bra skrivet.. Tror på såna väsen själv nuförtiden eftersom jag hört så många historier och den sista som försökte övertala mig var en som jag vet inte brukar ljuga så.. Man får nog ta fram cykeln igen.. Vill inte heller ha dem efter mig..

    Like

    • Ja jag har också hört flera som vet att de existerar. Tycker det är särskilt intressant att de finns i så många kulturer. Nu menar jag inte bara i Skandinavien utan även kring medelhavet bland annat.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s