Färden till Blåkulla

Sist bloggade jag om blåkulla men inte om hur häxorna färdades dit. Att de åkta på en kvast vet de flesta, men det fanns alternativa färdsätt. De kunde även resa dit på kreatur som getter, får eller grisar. I värsta fall kunde häxan ha förtrollat en människa som bar henne dit. Genom att vara i maskopi med djävulen så färdades häxan oerhört snabbt. Ofta även baklänges. Såg någon en kvinna rida baklänges var det säkert att hon var en häxa!

En häxa som rider baklänges på sin kvast

En häxa som rider baklänges på sin kvast


För att få djuren eller människor att ta henne till blåkulla så användes en salva. Salvan var gjord av olika örter som är lätt att hitta i den svenska naturen, exempelvis näckros. Att det var så vanliga örter och växter gjorde det svårt för de kvinnor som anklagades för häxeri att försvara sig. Inte gjorde det bättre av häxor sades tillverka en kopia av sig själv så att omgivningen inte skulle märka att hon tagit sin kvast och färdats till blåkulla. Hur försvarar man sig då?

En sak som är lite intressant med blåkulla och färden dit är kartan Carta Marina, som jag bloggat om tidigare ( HÄR), från 1500-talet som nämner Blåkulla. Inga sjömän skulle resa i närheten av ön eftersom olyckorna var många. Blåkulla är Blå Jungfrun är den röda punkten mellan norra Öland och fastlandet.
dhud

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s