Snart brinner majbrasorna

Det närmar sig sista april och på många håll kommer det att brännas stora majbrasor för att fira våren och att naturen åter börjar att sjuda av liv. Varför vi eldar majbarsor är av flera olika anledningar. olika seder har vuxit samman. Fast på denna blogg skiter vi i tråkiga anledningar som att fira något tråkigt helgon och fokuserar istället på de mer spännande häxorna.

Trodde ni att häxorna försvann efter påsken? Ånej det gör de inte. de flyger och far lite då och då och särskilt denna natt är de aktiva. De rider då iväg på olika ting till offerplatser. Bland annat Blåkulla. För att skrämma iväg andar och häxor så tände folk stora eldar, smällde, ropade och förde oväsen.

Det är egentligen en tysk sed som spridit sig vidare som så många andra av våra högtider. Det är i grund och botten en hednisk ritual som införlivats i kristendomen, precis som Lucia.
dydyydydyd

Advertisements

One thought on “Snart brinner majbrasorna

  1. SV: Visst är det! Böckerna har jag med haft svårt för, men det är främst för att språket är så svårt och jag vill läsa dom på engelska! 🙂 Nu finns det väl förenklade versioner så jag vet inte om man skulle ha gett sig på böckerna än en gång!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s