Skogsrået

Skogsrået är ett av de mest spännande väsen jag personligen tycker att vi har i Nordisk folktro. Hon (eller han) förekommer i hela skandinavien. Fast skogsrået har olika namn och ibland olika utseende.
ahuud

Vanligtvis var det en underskön kvinna om du såg hennes ansikte. Fast bak kunde hon ha svans eller vara ihålig.

Som många väsen kunde hon både vara ond och god. Såg hon en ung man som hon tyckte om så kunde hon med hjälp av sin skönhet locka in honom i skogen så att han gick vilse. Hittades han var han fåordig eftersom hon höll hans själ fånge.
skosjsjsjs
Förutom att förvirra män så styrde hon över de vilda djuren. Det gäller med andra ord som jägare att hålla sig väl med skogsrået. Det är nämligen hon som bestämmer om en älg, björn eller andra bytesdjur fälls. Hon kan även göra din bössa magisk!!!!! Genom att blåsa i pipan så gör hon så att skotten aldrig missar sitt mål.

Som ni förstår så är skogsrået själv ett eftertraktat byte. Vem vet vad som finns i våra skogar? Kanske kommer vi snart att få se ett skogsrå med tanke på att tekniken ständigt utvecklas. Nu finns det jaktkameror som kan placeras ute i skogarna och fångar sällsynta djur. Så placera en viltkamera i skogen där du jagar och kolla vad som finns i skogen nära dig! Kanske en underskön kvinna fångas på bild!?!?!

Advertisements

One thought on “Skogsrået

  1. Pingback: Åk 6 – Verklighetens magi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s